Prof. Dr. Naci Görür: 6 Şubat Depremleri ve Patlayan Enerji Miktarı
Diyarbakır’da, Yenişehir ilçesinde bulunan Sezai Karakoç Kültür ve Kongre Merkezi’nde ‘6 Şubat Depreminin Yıl Dönümünde Deprem Dirençli Kentler’ konulu bir panel düzenlendi. Panelde Bilim Akademisi üyesi Prof. Dr. Naci Görür, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi ve Eş Başkanı Doğan Hatun, sivil toplum kuruluşlarından temsilciler ve vatandaşlar bir araya geldi.
Depremler ve Patlayan Enerji Miktarı
Prof. Dr. Naci Görür, panelde yaptığı konuşmada, 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerin, tam 5 milyon ton dinamitin aynı anda patlamasına denk gelen bir enerji ürettiğini belirtti. Bu olayın ardından, Diyarbakır ve çevresinde depreme karşı alınabilecek önlemler ve riskler hakkında bilgi verdi. Görür, “Deprem bizim kaderimiz değil. Bunu hiçbir zaman dini inançlarımızla da öngörmeyiz. Elazığ’ı deprem vurduktan sonra 2’nci gün bağıra bağıra ‘Kahramanmaraş’a dikkat edin’ dedim. Ne Kahramanmaraş’ın, ne Malatya’nın resmi organları, ne de sivil insanları duydu. Depremin ne zaman olacağını kimse bilemiyor, onlara itibar etmeyin. Ama deprem öngörülebilir. Bugünkü bilimle, teknolojiyle, Diyarbakır’ı deprem dirençli yapmak mümkün. Depremin Diyarbakır’a etkisi az da olabilir, çok da olabilir. Hem Doğu Anadolu fayı hem de Bitlis-Zagros fayı hattı deprem üretir. 6 Şubat depremi, Doğu Anadolu fayı üzerinde olan depremdi. Asıl Diyarbakır’ı vuracak olan deprem, Bitlis-Zagros fayı hattındaki depremdir. O harekete geçeceği zaman, asıl büyük felaket o zaman olacak” dedi.
Bir Yerde Bir Deprem Olursa, Belirli Bir Zaman Sonra Aynı Yerde, Aynı Büyüklükte Deprem Bir Daha Olur
Prof. Dr. Naci Görür, depremlerin olduğu yerde belirli bir süre sonra tekrar depremin olacağını belirtti. 6 Şubat’ta yaşanan depremlerin, tam 5 milyon ton dinamitin aynı anda patlamasına denk gelen bir enerji ürettiğine dikkat çeken Görür, bu olayın büyüklüğünü vurguladı. “75 milyon ton TNT’yi, dinamiti patlatırsanız açığa çıkan enerjiyi düşünün. Yüzlerce atom bombası. Yani ‘Büyük atom bombası Japonya’yı yok etti, öldürdü’ diyoruz ya, bir tane kıytırık bomba attılar. Bu yüzlerce atom bombası büyüklüğünde. Yer bilimlerinde bir kaide vardır. Eğer bana bir itimadınız varsa, benim tavsiyem inanın. O da şu, bir yerde bir deprem olursa, belirli bir zaman sonra aynı yerde, aynı büyüklükte deprem bir daha olur. Bu kaidedir, kuraldır. Matematik gibidir, 2 kere 2 eşittir 4 gibidir. Kesin sapmaz” şeklinde konuştu.
Deprem Uzmanlarından Uyarı
Deprem uzmanları, bu tür bilimsel verilerin ve uzman görüşlerin önemine dikkat çekiyor. Doğal afetlerle baş etme konusunda toplumun bilinçlendirilmesi ve alınacak önlemlerin belirlenmesi, deprem gibi büyük felaketlerin etkilerini azaltabilir. Prof. Dr. Naci Görür’ün açıklamaları, depremler ve olası riskler hakkında farkındalık yaratmada büyük bir rol oynuyor.
Bu tür paneller ve uzman görüşleri, toplumun deprem ve benzeri afetlere karşı hazırlıklı olmasını sağlayarak, can kayıplarını ve maddi zararları en aza indirmeyi amaçlıyor. Bilimsel veriler ışığında alınacak tedbirler, gelecekte yaşanabilecek afetler karşısında toplumu koruyarak, güvenli bir yaşam ortamı oluşturmayı hedefliyor. Prof. Dr. Naci Görür gibi uzmanların, bilgi ve deneyimleriyle toplumu bilinçlendirme çabaları, önleyici tedbirlerin alınmasında büyük bir öneme sahip.