Nadir Hastalıklar İçin Tedavi Arayan Merkez – Son Dakika Haberleri

Türkiye’de her yıl ortalama 150 yeni SMA’lı bebek vakası görülüyor. SMA hastası bebeklerin yurt dışına gitmeden tedavi edilebilmesi için Türkiye Ulusal Genom Merkezi’nde çalışmalar sürüyor. Hücrelerin gen yapıları inceleniyor, tanı ve buna uygun tedaviler geliştiriliyor.

TÜSEB Başkanı Prof. Dr. Ümit Kervan, özellikle kanser hastalarında ya da nadiren karşılaştığımız hastalıkların tanılarını koyduklarını ve tanısını koyabildikleri hastalıklar için tedavi geliştirebileceklerini belirtti.

NASIL ÇALIŞMALAR YAPILIYOR?

Kan örnekleri alındıktan sonra ayrıştırılıyor, kayıtları yapılıyor ve robota yükleniyor. Robotlar kan örneklerinin genom yapısını incelemek üzere dizilenmesi için çalışıyor ve elde edilen raporlar değerlendiriliyor.

GEN YAPISI İNCELENMEYE UYGUN BULUNMAZSA…

Eğer robot sistemleri uygun olmadığını belirtirse, tekrar çalışmalar yapılıyor ve bir sonraki basamağa geçilmiyor. Bu aşamada Genom Merkezi’ndeki cihaz, bir insanın genetik haritasını sadece 2 gün gibi kısa bir sürede tamamen çıkarabiliyor.

Hücrenin dizilimini inceledikten sonra haritasını çıkaran ekip, doğruluk için bir adım daha atıyor ve dışarıya örneklem göndermeden yazılımlarını geliştiriyor.

Bu çalışmalar sayesinde nadir hastalıklara sahip bireylerin Türkiye’de tedavi olma imkanı artacak ve yurt dışına gitme zorunluluğu azalacak. Genom Merkezi’nin yaptığı çalışmalar, ülkemizdeki tıbbi alanın gelişimine büyük katkı sağlayacak ve daha fazla insanın hayatını olumlu yönde etkileyecek.