Katar’da Bölgesel İş Birliği Mesajı: Ortak Değil, Koruyucularız

Türkiye’nin Ekonomi Bakanı Sn. Kacır, Katar’da gerçekleştirilen “Sürdürülebilir Ekonomik Kalkınma için Sanayi Ortaklığı Yüksek Komite Toplantısı”na katıldı. Konuşmasında, Türkiye’nin 2022 yılında başlatılan Sürdürülebilir Ekonomik Kalkınma için Sanayi Ortaklığı çalışmalarına büyük önem verdiğini vurguladı. Bu girişimin, tedarik zinciri güvenliğinin artırılması, yerelleşmenin teşvik edilmesi, katma değerli üretimin desteklenmesi ve üye ülkeler arasında sürdürülebilir ekonomik büyüme ve çeşitliliğe katkı sağladığını belirtti.

“TÜRKİYE’DE 83 BİNDEN FAZLA ULUSLARASI ŞİRKET FAALİYET GÖSTERİYOR”

Bakan Kacır, Türkiye’nin güçlü ve hızlı büyüyen ekonomisi, iş dostu politikaları, zengin yetenek havuzu ve stratejik konumuyla Avrupa, Asya ve Afrika arasında bir köprü oluşturduğunu dile getirdi. Türkiye’nin, 1,3 milyarlık bir nüfusa ve 28 trilyon dolarlık bir GSYİH değerine sahip pazarlara kolay erişim imkanı sunduğunu belirtti. Ayrıca, Türkiye’nin 83 binden fazla uluslararası şirkete ev sahipliği yaptığını ve ihracatının büyük bir kısmını orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürünlerin oluşturduğunu paylaştı.

“MADEN ÇEŞİTLİLİĞİ BAKIMINDAN 10’NCU BÜYÜK ÜLKEYİZ”

Ülkenin maden çeşitliliği açısından 10. büyük ülke olduğunu vurgulayan Bakan Kacır, Türkiye’nin dünya doğal taş rezervlerinin yüzde 40’ına sahip olduğunu ve 60’a yakın farklı türde maden çıkardığını belirtti. Türkiye’nin, tekstil sektöründe dünya sıralamalarında üst sıralarda yer aldığını ve tarım, ilaç, tekstil, mineraller ve petrokimya gibi sektörlerde sürdürülebilir ekonomik büyümeyi sağlamak için çeşitli stratejiler geliştirdiğini ifade etti.

İŞ BİRLİĞİNİ GELİŞTİRME MESAJI

Bakan Kacır, günümüz rekabetçi küresel ortamında bölgesel işbirliğinin önemine değinerek, endüstriyel ortaklık entegrasyonunun bölgenin küresel rekabet gücünü artıracağını belirtti. Teknolojik gelişmeler ve iş birliği, ekonomik büyümenin ve ortaklığın temel itici güçleri olarak öne çıktı. Türkiye’nin dijital dönüşüm, yarı iletkenler, çipler ve yapay zeka gibi alanlardaki uzmanlığıyla üye ülkeler arasında iş birliğini teşvik etmeyi hedeflediğini dile getirdi.

SÜRDÜRÜLEBİLİR EKONOMİK KALKINMA İÇİN SANAYİ ORTAKLIĞI

Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve Ürdün’ün başlattığı Sürdürülebilir Ekonomik Kalkınma İçin Endüstriyel Ortaklık, Türkiye ve Katar’ın da katılımıyla 7 ülkeye ulaştı. Ortaklık, kaynakların ve endüstrilerin entegrasyonuyla üye devletlerin kendi sanayi sektörlerini büyütmelerini ve rekabet avantajlarından yararlanmalarını hedefliyor. Ayrıca, üretim maliyetlerinin azaltılması, tedarik zincirlerinin güvence altına alınması ve ekonomik kalkınmaya katkı sağlanması gibi amaçlar doğrultusunda iş birliği yapılacak.

Bu önemli gelişmenin ardından, Türkiye ve Katar’ın Sürdürülebilir Ekonomik Büyüme İçin Endüstriyel Ortaklığa katılım belgesi imzalandı. Bu imza, karşılıklı işbirliği ve sürdürülebilir ekonomik büyüme yolunda atılan önemli bir adımı temsil ediyor. Bu ortaklık, bölgenin ekonomik büyümesine ve çeşitliliğine önemli katkılar sunacak gibi görünüyor.