Kanada’da Tarihi Yunus Fosili Bulundu

Kanada’nın Alberta bölgesinde faaliyet gösteren paleontologlar, Azhdarchidae ailesinden bir teruzorun boyun kemiğini buldu. Bu ailenin üyeleri, dinozorlarla birlikte yaşayan en büyük uçan hayvanlar olarak biliniyor. Bulunan fosil, yaklaşık 76 milyon yıl öncesine ait bir Cryodrakon boreas teruzoruna ait olduğu belirlendi.

Teruzorun Yavru Olarak Keşfedilmesi Nadir Bir Durum

Yapılan incelemeler sonucunda, bulunan boyun kemiğinin bir yavru teruzora ait olduğu ortaya çıktı. Yavrunun kanadının yaklaşık 2 metre olduğu tahmin edilirken, yetişkinlerin kanat açıklığının 10 metreye kadar ulaştığı belirlendi. Bu türün fosilinde 4 milimetrelik bir ısırık izi bulunması da dikkat çekici bir detay.

Timsahların Teruzorları Avladığına Dair İddialar

Bulunan fosil üzerinde yapılan incelemeler, timsah benzeri bir hayvanın teruzorun boyun kemiğine ısırık izi bıraktığını gösterdi. Bu olayın sorumlusunun, Alligatoridae familyasından Leidyosuchus canadensis türüne ait bir timsah olduğu tahmin ediliyor. Bu tür timsahların, günümüz timsahlarının atası olduğu biliniyor.

Teruzorun Ölümünden Önce mi Sonra mı Isırıldığı Net Değil

Yeni araştırma, 76 milyon yıl önceki av-avcı dinamikleri hakkında önemli ipuçları sunuyor. Ancak teruzorun ölümünden önce mi yoksa sonra mı ısırıldığı konusu net değil. Araştırmacılar, bulguların timsahların avcı olarak teruzorları hedef aldığına veya ölüleriyle beslendiğine işaret ettiğini belirtiyor.

Fosillerin Bize Anlattığı Hikayeler

Konuyla ilgili görüşlerini paylaşan Dr. Brown, “Sadece bir kemiğin bile, 76 milyon yıl önce iki farklı hayvan arasında neler yaşandığı hakkında bize bilgi verebilmesinin şaşırtıcı olduğunu görmek büyüleyici” şeklinde konuştu. Fosillerin, tamamen korunmuş olmasa bile tarihteki olaylar hakkında bize önemli hikayeler anlatabileceğini vurguladı.