Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Türkiye’nin çevre alanındaki dönüşümüne dair heyecan verici bir gelişmeyi duyurdu: Sıfır Atık Hareketi’nin yeni aşaması olan Depozito Saha Yönetim Sistemi’nin (DSYS) kurulmasıyla ülkemize her yıl 520 milyon avroluk kazanç sağlanacak. Bu sistemin, Saygıdeğer Emine Erdoğan Hanımefendi’nin liderliğindeki Sıfır Atık Projesi’nin en önemli adımı olacağını belirten Bakan Kurum, 2025 yılı içinde Sakarya’dan başlayarak tüm Türkiye’ye yayılacaklarını ifade etti.

Depozito Saha Yönetim Sistemi Kuruluyor

Bakan Kurum’un liderliğinde, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Başkanı Bendevi Palandöken ve Türkiye Çevre Ajansı Başkanı Prof. Dr. Ferhat Pirinççi’nin de katılımıyla DSYS’nin faaliyetlerini tek çatı altında toplayacak şirketin kuruluş protokolü imzalandı. Bu protokolle, tüm paydaşların sistemin operatörü olarak faaliyet gösterecek şirkette yer alacağı vurgulandı.

Ulusal Depozito Sistemi Yaygınlaşacak

Bakan Kurum, ülkemizde her yıl 30-35 milyon ton katı atık oluştuğunu ve içecek ambalajlarının bu atıkların yüzde 20-25’ini oluşturduğunu belirtti. Bu nedenle, Depozito Yönetim Sistemi’nin geliştirilmesi ve uygulanması için çalışmaların hız kazandığını dile getirdi. Sistemin, 2025 yılı içinde pilot olarak Sakarya’dan başlayarak kademeli olarak tüm Türkiye’ye yayılacağını ve yıl sonunda ulusal depozito sistemine geçişin tamamlanacağını açıkladı.

Ekonomik ve Çevresel Faydalar

Depozito sisteminin devreye girmesiyle Türkiye’nin ekonomisinde değişiklikler olacağını belirten TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, sanayinin karbon ayak izinin azalacağını ve enerji ile ham madde kullanımında tasarruflar sağlanacağını ifade etti. Bu sistemin geri dönüşüm kalitesini artıracağını ve döngüsel ekonomi ilkelerine uyumlu olduğunu söyleyen TÜÇA Başkanı Prof. Dr. Ferhat Pirinççi, vatandaşların tüketim alışkanlıklarını dikkate alarak bu sistemi kurguladıklarını belirtti.

Depozito Saha Yönetim Sistemi’nin hayata geçirilmesiyle içecek ambalajlarının kaynağında ayrı ve temiz bir şekilde toplanarak geri dönüşüme kazandırılacağı ve Türkiye genelinde yılda yaklaşık 25 milyar adet ambalajın toplanması ve geri dönüşümünün sağlanacağı belirtildi. Bu sistemle ülkemizin kaynakları korunacak, geri dönüşümün niteliği artacak ve ekonomik olarak önemli kazançlar elde edileceği vurgulandı. Bakan Kurum ve törene katılan sektör temsilcileri, Depozitosu Olan Ambalajlar (DOA) iade makinesini kullanarak içecek ambalajlarının iadesini gerçekleştirerek sistemi test ettiler.